5S Penyelesaian Bijak
Konsep 5S mula diperkenal di negara Jepun pada awal tahun 1980an. Tujuannya menjadikan tempat kerja selesa dan kemas. Kejayaan pelaksanaan Program 5S di negara itu, terutama dalam sektor perindustrian, telah membawa kepada penggunaannya secara meluas di seluruh dunia pada hari ini.
Di Malaysia, konsep itu mula diperkenal pertengahan tahun 1980an dan telah dipraktikkan dalam sektor swasta terutama syarikat-syarikat multi-nasional.
Mengapa Perlu 5S?
Program 5S adalah usaha keseluruhan organisasi bagi menjadikan tempat kerja bersih, tersusun dan bersistem. Melalui amalan 5S, kita akan membina disiplin dan etika kerja yang baik di kalangan warga kerja yang akan menghasilkan prestasi kerja yang lebih baik, kerja berkualiti, memupuk semangat berpasukan dan tolong-menolong yang tinggi.
Amalan 5S juga merupakan teknik yang paling berkesan bagi mewujudkan budaya peningkatan secara berterusan atau dikenali sebagai ‘Kaizen’ dalam Bahasa Jepun.
MPC merupakan antara juru runding kepada organisasi yang berminat melaksanakan Program 5S di negara ini. Perkhidmatan itu disediakan kepada organisasi swasta dan kerajaan.
Objektif Utama Program 5S
- Membina budaya Kaizen di tempat kerja
- Membina kerjasama melalui penyertaan semua
- Membina amalan kepimpinan pengurus dan penyelia
- Meningkatkan infrastruktur untuk melaksanakan program Kaizen yang lebih maju
Ada dua pendekatan untuk mengamalkan 5S :
- Pendekatan Kaizen
- Pendekatan Inovasi
Oleh sebab 5S merupakan aktiviti yang berorientasikan manusia dan proses, pendekatan Kaizen adalah cara terbaik di mana pembaikan dilakukan secara sedikit demi sedikit tetapi berterusan.
Pelaksanaan Pertama - Mengamalkan Seiri (Sisih)
- Menyisih dan membuang barang yang tidak perlu di tempat kerja.
Kedua - Mengamalkan Seiton (Susun)
- Menyusun dan menyimpan barang dengan kemas supaya mudah untuk diambil dan disimpan semula selepas digunakan.
- Tempat simpanan boleh diakses oleh semua kakitangan.
- Barang atau dokumen yang paling kerap digunakan diletakkan di tempat yang mudah dicapai.
- Semua tempat dokumen atau barang diberi label.
- Gunakan warna label bagi mendapatkan keceriaan.
Ketiga – Melaksanakan Seiso (Sapu)
- Bentuk tugas pencucian dan mengemas mengikut kumpulan
- Mempamerkan peta kawasan pembersihan dan tugasan
- Menggabungkan aktiviti sapu, kilatkan, semak dan betulkan
- Buat dengan kerjasama semua kakitangan
Keempat – Melaksanakan Seiketsu (Seragam)
- Apabila tiga konsep di atas dilakukan akan wujud penyeragaman
- Peraturan yang boleh dipatuhi oleh semua kakitangan diwujudkan
Kelima - Mengamalkan Shitsuke (Sentiasa Amal)
- Audit dalaman 5S dilakukan secara berterusan
- Melantik orang yang bertanggungjawab untuk kawasan tertentu
- Memberi hadiah atau penghargaan bagi kumpulan yang berjaya mengamalkan 5S
Bagi menjayakan Program 5S bukanlah semudah yang disangka. Untuk tujuan itu, komitmen yang tinggi diperlukan daripada semua peringkat kakitangan. Antaranya :
- Mengamalkan budaya kerja 5S
- Menetapkan agenda perbincangan untuk pembangunan Program 5S
- Meningkatkan pengetahuan berkaitan 5S
- Meluangkan masa untuk 5S
- Melaksanakan program 5S secara teratur tanpa tergesa-gesa
- Memperuntukkan sedikit kewangan untuk pelaksanaan
Hasil yang dijangka dari program 5S
- Pengurangan kos
- Mengurangkan inventori
- Menghalang salah letak peralatan dan perkakas
- Kecekapan
- Mengurangkan penggunaan kawasan/tempat
- Mempermudahkan kawalan
- Penyelenggaraan
- Mengekalkan dan meningkatkan keupayaan mesin, peralatan dan kemudahan-kemudahan yang ada
- Mengurangkan pembaziran dan kadar kerosakan barangan
- Kualiti
- Meningkatkan produktiviti dan kualiti barangan atau perkhidmatan
- Keselamatan
- Menghapuskan keadaan yang merbahaya
- Memperbaiki keadaan tempat kerja
- Mengurangkan kesilapan dan kecuaian
- Mematuhi peraturan-peraturan
- Motivasi
- Perhubungan yang baik antara kakitangan
- Membentuk disiplin dan jati diri
- Membentuk semangat kerjasama dan kerja berkumpulan
JAWATAN KUASA INDUK 5S
KOLEJ VOKASIONAL BALIK PULAU
PANDUAN AUDIT PERSIJILAN 5S
Audit ini merangkumi 6 - Fokus
1. Keperluan
Utama Pelaksanaan 5S
2. Ruang
Pejabat
3. Bahagian
Pengeluaran
4. Tempat
Simpanan
- Bahan
mentah
- Barangan
SiaP
5. Tempat
Umum
6. Kawasan
Persekitaran Kilang
JUMLAH MARKAH & PENGIRAAN
Bil
|
Aspek Yang Diaudit
|
Bilangan
Senarai semak
|
Jumlah Markah
|
|
Penuh
|
Diperolehi
|
|||
1.
|
Keperluan
Utama Pelaksanaan 5S
|
34
|
170
|
|
2.
|
Ruang
Pejabat / bilik
|
18
|
90
|
|
3.
|
Bahagian
Pengeluaran / Operasi
|
28
|
140
|
|
4.
|
Tempat
Simpanan
|
14
|
70
|
|
5.
|
Tempat
Umum
|
14
|
70
|
|
6.
|
Kawasan
Persekitaran Kilang
|
12
|
60
|
|
Jumlah
|
120
|
600
|
Jumlah
Markah
|
600
|
|
Peratusan
|
100%
|
KRITERIA UNTUK PEMARKAHAN AUDIT SISTEM 5S
Mengikut Skala dari 1 hingga 5
Penilaian mengikut Skala dan peratus
|
Amalan
|
Teori
|
Data/Rekod
|
1
(0
- 30%)
|
·
Langsung tidak ada
·
Langsung tidak melakukannya
·
Melakukan cara salah
|
·
Tidak ada pengetahuan
·
Salah fakta
·
Tidak dapat menjelaskan
|
·
Tiada data atau rekod
·
Tiada contoh
|
2
(31
- 50%)
|
·
Sedikit sahaja diamalkan tetapi tidak mencukupi
|
·
Tahu sedikit sahaja tetapi tidak mencukupi untuk diamalkan
|
·
Ada sedikit data atau rekod tetapi contoh tidak mencukupi
|
3
(51
- 70%)
|
·
Telah dilakukan apa yang patut diamalkan tetapi usaha perlu ditingkatkan
lagi
|
·
Faham dan telah mempunyai pengetahuan asas yang menyeluruh
|
·
Data dan rekod mencukupi tetapi
tidak tersusun.
·
Ambil masa (hari) untuk mencarinya
|
4
(71
- 90%)
|
·
Memuaskan tetapi tidak lengkap atau
belum mencukupi
·
Terdapat langkah pencegahan dan
pengekalan
|
·
Memuaskan tetapi di dalam
sesetengah bidang tidak mencukupi untuk digunakan
|
·
Tidak boleh menjawab atau
menunjukkan dengan segera tetapi memerlukan sedikit masa yang kurang (jam)
bila hendak mencarinya
|
5
(91
- 100%)
|
·
Lengkap, mencukupi dan memuaskan
·
Langkah untuk pencegahan dan
pengekalan diamalkan
|
·
Lengkap dan mencukupi serta faham untuk digunakan sepenuhnya
|
·
Data dan rekod tersusun kemas dan
berasingan
·
Dapat menjawab dan boleh
menunjukkan dengan segera bila diperlukan
|
SENARAI SEMAK - AUDIT
PELAKSANAAN SISTEM 5S
1.
|
Keperluan Utama Perlaksanaan 5S
|
Jumlah markah:
|
Markah Penuh = 170
Markah
|
||||||||
Fokus
|
No.
|
Perkara Diaudit
|
5
|
4
|
3
|
2
|
1
|
Catatan
|
Polisi 5S
|
1.
|
Disediakan dalam keadaan yang menarik dan memuaskan.
|
||||||
2.
|
Dapat
dilihat dan mudah difahami oleh pekerja
|
|||||||
3.
|
Ditandatangan oleh Pengarah Urusan / Pengurus Besar dan mempunyai tarikh.
|
|||||||
4.
|
Keadaannya
bersih, tidak berdebu dan ianya dipasang di beberapa tempat yang sesuai
|
|||||||
5.
|
Maksud polisi ini memenuhi keperluan mengikut aktiviti pelaksanaan Sistem 5S dan
dijelaskan kepada pekerja.
|
|||||||
Carta Organisasi 5S
|
6.
|
Dapat dilihat pada sudut 5S dan mudah difahami
oleh pekerja.
|
||||||
7.
|
Disediakan dengan kemas dan sesuai dengan
keperluan program 5S
|
|||||||
Sudut 5S
|
8.
|
Terletak di tempat yang strategik dan
penggunaannya memuaskan
|
||||||
9.
|
Mempunyai polisi 5S
|
|||||||
10.
|
Ada perancangan ‘gant chart’ yang terkini.
|
|||||||
11.
|
Ada keputusan Audit 5S yang
telah dijalankan
|
|||||||
12.
|
Ada gambar-gambar sebelum
dan selepas dijalankan Program 5S
|
|||||||
13.
|
Selalu ‘update’ sudut 5S
dari masa ke semasa
|
Markah
|
||||||||
Fokus
|
No.
|
Perkara Diaudit
|
5
|
4
|
3
|
2
|
1
|
Catatan
|
Nama Zon/Kumpulan 5S dan Sudut
untuk
rujukan kumpulan
|
14.
|
Terdapat nama bagi tiap Kumpulan 5S dan gambar
ahli kumpulan dengan jelas.
|
||||||
15
|
Kawasan/ruang kerja yang ditugaskan kepada
tiap-tiap Kumpulan 5S
|
|||||||
16.
|
Penggunaan Sudut 5S untuk
kumpulan masing-masing adalah memuaskan
|
|||||||
17.
|
Telah disediakan oleh
pengurusan dan dilekatkan pada Sudut 5S.
Ianya dapat difahami dengan mudah
|
|||||||
18.
|
Butiran yang terdapat dalam perancangan tersebut
adalah menyeluruh dan memuaskan
|
|||||||
19.
|
Pengurusan telah dapat
melaksanakan aktiviti yang dirancang mengikut jadual. Rekod
mesyuarat/perbincangan oleh AJKP
disediakan.
|
|||||||
20.
|
Rekod hasil perbincangan Kumpulan 5S yang
disediakan tiap 1 @ 2 minggu sekali disimpan oleh pengurusan
|
|||||||
21.
|
Jadual giliran dan tarikh perjumpaan/
mesyuarat Kumpulan 5S terdapat pada Sudut 5S syarikat
|
|||||||
22.
|
Rekod aktiviti penambahbaikan ditunjukkan dengan
jelas.
|
Markah
|
||||||||
Fokus
|
No
|
Perkara Diaudit
|
5
|
4
|
3
|
2
|
1
|
Catatan
|
Disiplin/
Sikap Pekerja
|
23.
|
Terdapat tanda bahawa pekerja mempunyai sikap
positif dan disiplin yang tinggi di tempat kerja mereka melalui Amalan 5S ini
|
||||||
24.
|
Cara pakaian pekerja - kasut
dan pakaian keselamatan semasa berada di tempat kerja
|
|||||||
26.
|
Terdapat aktiviti seperti berikut :
|
|||||||
27.
|
Ada usaha galakan kepada
pelaksanaan aktiviti 5S
- Surat Penghargaan
- Hadiah/Kopun
- Pangkat
- Bonus/Elaun
- dll.
|
|||||||
Aktiviti
pengekalan
|
28
|
Rekod aktiviti audit
disimpan sistematik
|
||||||
29
|
Kekerapan Audit 5S diadakan
|
|||||||
30.
|
Mempunyai kriteria Audit yang lengkap dan sesuai
untuk digunakan.
|
|||||||
31
|
Hasil audit dipamirkan untuk
memberi maklumat dan pengetahuan kepada semua pekerja.
|
|||||||
32
|
Kekerapan kajian semula
diadakan oleh pengurusan mengenai Amalan 5S
|
|||||||
33
|
Pelan tindakan samada
aktiviti pembetulan atau aktiviti masa depan.
|
|||||||
34
|
Aktiviti penambahbaikan
berlaku dan ditunjukkan
|
2.
|
Ruang
Pejabat / bilik
|
Jumlah markah:
|
Markah Penuh = 90
Markah
|
||||||||
Fokus
|
no
|
Perkara Diaudit
|
5
|
4
|
3
|
2
|
1
|
Catatan
|
Lantai
|
1.
|
Tidak berdebu dan kemas
|
||||||
2.
|
Tiada sampah-sarap di sudut
atau di bawah peralatan perabot
|
|||||||
3.
|
Tiada berlubang/pecah/terkoyak dsb.
|
|||||||
4.
|
Ada tempat buang sampah yang
khas.
|
|||||||
Susun-atur kelengkapan pejabat
|
5.
|
Kemas dan tersusun dengan rapi
|
||||||
6.
|
Cara menyusun boleh mewujudkan suasana yang
selesa dan mempunyai sistem yang baik.
|
|||||||
7.
|
Teknik susunan juga boleh memendekkan masa
memproses sesuatu kerja dilaksanakan dan mewujudkan suasana yang mesra
|
|||||||
Peralatan / Fail dan sistem kawalan
|
8.
|
Berkeadaan baik dan sentiasa
boleh digunakan
|
||||||
10
|
Tidak berdebu, bersih dan kemas
|
|||||||
11
|
Alatulis kelihatan tidak
berselerak di atas meja atau dalam rak simpanan
|
|||||||
12
|
Tidak terdapat peralatan rosak
|
|||||||
13
|
Menggunakan tanda/label bagi dokumen yang
tersimpan dalam perabot.
|
|||||||
14
|
Kawalan penggunaan bahan dan dokumentasi aktif
cekap dan sistematik.
|
|||||||
15
|
Tiada bahan dan dokumen aktif disimpan bukan pada
tempatnya
|
|||||||
16
|
Proses pencarian dokumentasi atau bahan
diperolehi lebih pantas
|
|||||||
17
|
Tidak terdapat fail lupus atau tidak pasti masih
dalam simpanan
|
|||||||
18
|
Mempunyai pengenalan kumpulan fail-fail disimpan
amat jelas
|
3.
|
Bahagian Pengeluaran / Operasi
|
Jumlah
markah:
|
Markah Penuh = 140
Markah
|
||||||||
Fokus
|
no
|
Perkara Diaudit
|
5
|
4
|
3
|
2
|
1
|
Catatan
|
Lantai
|
1.
|
Tahap habuk dikawal dengan
baik.
|
||||||
2.
|
Mempunyai tanda kawalan
sampah-sarap atau sisa bahan di atas lantai
|
|||||||
3.
|
Tanda garisan sempadan di
atas lantai adalah jelas dan baik
|
|||||||
4.
|
Garis sempadan adalah sesuai
bagi laluan, tempat kerja dan kawasan penyimpanan
|
|||||||
5.
|
Tiada barang yang tidak diperlukan
|
|||||||
6.
|
Tiada retak atau lubang di atas lantai
|
|||||||
Mesin
|
7.
|
Mempunyai tanda pengenalan
bagi tiap-tiap mesin
|
||||||
8.
|
Terdapat sistem penyelenggaraan mesin (bersih,
tiada habuk, berminyak, dsb.)
|
|||||||
9.
|
Tiada barang yang tidak berkaitan di letak di
atas/di bawah mesin
|
|||||||
10
|
Tanda berhati-hati (Awas) diletakkan pada
bahagian yang merbahaya
|
|||||||
11
|
Mesin diletak di tempat yang sesuai dan
susunannya baik
|
|||||||
12
|
Tiada mesin lama/rosak
terdapat di sini
|
|||||||
13
|
Terdapat
peraturan/penggunaan mesin (SOP)
|
|||||||
14
|
Ada sistem hakmilik bagi setiap mesin untuk
penjagaan.
|
|||||||
Markah
|
||||||||
Fokus
|
No
|
Perkara Diaudit
|
5
|
4
|
3
|
2
|
1
|
Catatan
|
Peralatan
dan alat kelengkapan
|
15.
|
Berada di tempat yang
disediakan/ada
tempat simpanan yang khas dan mudah untuk
digunakan
|
||||||
16.
|
Berkeadaan baik dan selamat untuk digunakan dan
disimpan ditempat yang dikhaskan.
|
|||||||
17
|
Tiada kesan minyak, dan habuk
|
|||||||
18
|
Semua peralatan boleh digunakan (brush, trolly,
roller dsb.)
|
|||||||
Bahan dan barang siap
|
19
|
Ditempatkan secara/kemas teratur sebelum
digunakan - mudah diambil
|
||||||
20
|
Tiada lebihan/sisa
tumpah/baki dipersekitaran kawasan kerja pengeluaran
|
|||||||
21
|
Terdapat kawasan khas untuk meletak bahan-bahan
yang berlainan jenis.
|
|||||||
22
|
Terdapat sistem kawalan rekod
|
|||||||
23.
|
Tiada bahan mentah bercampur dengan barangan
siap/lain di kawasan tersebut.
|
|||||||
24
|
Kawalan barang siap dikhaskan di tempat yang
sesuai (stor)
|
|||||||
Markah
|
||||||||
Fokus
|
No
|
Perkara Dinilai
|
5
|
4
|
3
|
2
|
1
|
Catatan
|
Visual Control
|
25.
|
Penggunaan tanda/label yang sesuai untuk
membezakan sesuatu, contoh: label barang siap, dalam proses, rosak dan
lain-lain.
|
||||||
26.
|
Penggunaan poster/gambar
untuk meningkatkan produktiviti dan kualiti di tempat kerja.
|
|||||||
27.
|
Tanda keselamatan
ditunjukkan.
(AWAS, Alat Pemadam Api, PPE
dsb)
|
|||||||
28
|
Cara menggunakan carta / graf / rajah / diagram (
alat statistik) menarik untuk menunujukkan sesuatu pencapaian supaya mudah
dilihat dan difahami.
|
4.
|
Tempat
Simpanan
|
Jumlah markah:
|
Markah Penuh = 70
Markah
|
||||||||
Fokus
|
No.
|
Perkara Dinilai
|
5
|
4
|
3
|
2
|
1
|
Catatan
|
Stor / bengkel & sistem kawalan
|
1.
|
Keadaan tersusun, kemas dan teratur
|
||||||
2.
|
Terdapat sistem kawalan kebersihan lantai
|
|||||||
3.
|
Terdapat tanda 'label' bagi tiap-tiap bahan
tersebut
|
|||||||
4.
|
Mempunyai ruang/garisan
untuk memisahkan antara satu bahan dengan bahan lain
|
|||||||
5.
|
Mempunyai sistem susunan yang teratur dan mudah
untuk diambil (seperti rak-rak) bila diperlukan
|
|||||||
6.
|
Mempunyai sistem rekod yang sesuai untuk merekod
bahan tersebut diambil
|
|||||||
7.
|
Tidak terdapat sampah/sisa/bahan yang tidak
diperlukan berada di dalam stor ini
|
|||||||
8.
|
Terdapat poster/papan
notis/papan tulis untuk sesuatu catatan
|
|||||||
9.
|
Tidak bercampur bahan rosak dan yang boleh
diguna.
|
|||||||
10.
|
Susunan kemas dan teratur mengikut
kawasan/garisan yang telah ditetapkan
|
|||||||
11.
|
Mempunyai tanda 'label' bagi setiap barangan siap
yang berbeza
|
|||||||
12.
|
Peralatan seperti
rak/pallet/lain untuk kegunaan simpanan barangan ini digunakan dengan baik
|
|||||||
13.
|
Sistem susunan yang berkesan
dan rekod pengeluaran daripada stor dipraktikkan. Tiada terdapat stok barang lama / rosak yang tidak dipakai lagi.
|
|||||||
14.
|
Cahaya lampu yang terang didalamya supaya mudah
mendapatkan komponen / part dengan
mudah bila diperlukan
|
|||||||
5.
|
Tempat
Umum
|
Jumlah markah:
|
Markah Penuh = 70
Markah
|
||||||||
Fokus
|
No.
|
Perkara Diaudit
|
5
|
4
|
3
|
2
|
1
|
Catatan
|
Surau
|
1.
|
Peralatan
berada dalam keadaan baik dan boleh digunakan
|
||||||
2.
|
Bersih,
kemas dan menyenangkan
|
|||||||
Ruang Menunggu Pelawat
|
3.
|
Peralatan di dalamnya boleh digunakan dan memuaskan.
|
||||||
4.
|
Bersih, susunannya rapi dan kemas serta menyenangkan.
|
|||||||
Bilik Mesyuarat
|
5.
|
Peralatannya
memuaskan dan berada dalam keadaan baik
|
||||||
6.
|
Bersih
tidak berdebu dan bahan yang dilekatkan adalah 'up-to-date'.
|
|||||||
7.
|
Terdapat
maklumat mengenai pelbagai pencapaian syarikat, program kualiti yang
berkaitan.
|
|||||||
8
|
Terdapat
standard kawalan penggunaan – LCD / PA system / jadual pembersihan / tugasan
PIC yang jelas
|
Markah
|
||||||||
Fokus
|
No.
|
Perkara Diaudit
|
5
|
4
|
3
|
2
|
1
|
Catatan
|
Tempat
rehat / tempat makan
|
9
|
Peralatan adalah sesuai dan
baik keadaannya.
|
||||||
10.
|
Terdapat pelbagai maklumat untuk diketahui oleh
Pekerja.
|
|||||||
11.
|
Bersih,
tidak berdebu dan sentiasa dalam jagaan/kawalan.
|
|||||||
Tandas
|
12.
|
Peralatan/kemudahan berada dalam keadaan memuaskan
|
||||||
13.
|
Kebersihan,
sistem paip/air/lampu adalah memuaskan
|
|||||||
14
|
Ada
ditunjukkan kaedah/teknik/giliran bagi membersihkan tandas ini.
|
6
|
Kawasan
Persekitaran
|
Jumlah markah:
|
Markah Penuh = 60
Markah
|
||||||||
Fokus
|
No.
|
Perkara Diaudit
|
5
|
4
|
3
|
2
|
1
|
Catatan
|
Papan-tanda
Syarikat
|
1.
|
Kedudukan yang jelas kelihatan dan sesuai
keadaanya
|
||||||
2.
|
Berada dalam keadaan baik, tidak berdebu dan
sentiasa bersih
|
|||||||
Tanaman Pokok
|
4.
|
Terdapat pokok di tanam di
kawasan persekitaran kilang.
|
||||||
4.
|
Pokok berada dalam keadaan baik dan di jaga
kesuburannya.
|
|||||||
Lot Letak Kereta/ Motor
|
5.
|
Disediakan di tempat yang
sesuai samada untuk pekerja syarikat atau pelawat.
|
||||||
6.
|
Ditanda dengan garisan yang jelas antara lot-lot
yang disediakan.
|
|||||||
7
|
Berada dalam keadaan baik, kemas, bersih dan
memuaskan
|
|||||||
8.
|
Sistem kawalan keluar masuk
pelawat yang memuaskan
|
|||||||
Tempat Buangan Sisa
|
9.
|
Mempunyai tempat pembuangan sisa yang memuaskan
mengikut keperluan undang-undang.
|
||||||
10.
|
Adakah tempat tersebut terkawal daripada mencemar
kawasan persekitaran.
|
|||||||
11.
|
Ada mempunyai peraturan yang patut dipatuhi oleh
pekerja untuk mengawal bahan tersebut.
|
|||||||
12
|
Kawasan
sekeliling bangunan dikawal dengan teratur (rumput, longkang, bahan-bahan
lama dsb.)
|
No comments:
Post a Comment